Történetünk

 

A Kordvitro projektet 2011 nyarán indította útjára Kordás Kinga, Beyer György és Császár Csaba. Kiinduló céljuk Kinga üvegező műhelyének modernizálása és az eredeti Tiffany-, és ólomüveg készítési technika adottságaitól való elszakadás volt.

Ehhez egy olyan megközelítés tűnt a legcélravezetőbbnek, amely a kézműves mesterség szelleméhez igazodva a technika méretbeli és formai korlátainak lebontására helyezi a hangsúlyt. Kezdetét vette a fejlesztési folyamat, aminek első évében az újítások tesztelésére megépítettünk néhány kísérleti darabot. E szakasz eredményeit 2012 őszén az APA Galériában mutattuk be. (Ezek az alkotások itt is láthatóak a weboldalon, a Tárgyak között „A forma és a méret felszabadítása – légies könnyedség, csillogó szépség” címszó alatt.) A második évben a technika eszközeit és eljárásait továbbfejlesztve új szerszámokat építettünk, amelyek további formák kialakítását teszik lehetővé.

Kiindulásként a Tiffany-technika hagyományos eszköztárát és anyagait használjuk, azaz tárgyaink ugyanúgy kézi munkával készülnek a műhelyben, mint bármelyik klasszikus darab. A szabadalmi bejegyzést kapott újítás abban áll, hogy nagyméretű tárgyak építésekor a formára vágott táblaüveget a hagyományos sablonok helyett saját fejlesztésű eszközeink segítségével egy előfeszített fémhálóba építjük be, ezzel öntartó kompozit struktúrákat hozva létre. A megújult technika utat nyit egy új, korábban nem használt formavilág felé, és nagyobb, bátrabb, légies tárgyak vagy áttört felületek létrehozását teszi lehetővé. Ezekkel a könnyed formákkal hozzuk el a mai korba azt a színes varázst és mágiát, ami már a középkori építészetben is elbűvölte az embereket.

Tárgyfotóinkat Lisztes Edina készíti.

Kordás Kinga                                                              Beyer György                                                              Császár Csaba
üvegek, színek, formák                                                technológia, formák                                                      ami marad...